Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A képeslap története képes leírás - Képeslapküldő.tlap.hu
részletek »

A képeslap története - Képeslapküldő.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kepeslapkuldo.tlap.hu » A képeslap története
Keresés
Találatok száma - 8 db
A képes levelezőlapok hajnala

A képes levelezőlapok hajnala

Való igaz, hogy a hagyományos üdvözlőlapok ideje lassan lejár, díszítetlen levelezőlapot pedig utoljára akkor láttunk, amikor évtizedekkel ezelőtt táborozni voltunk. Pedig dicső kor emlékei ezek, az egykori képes levelezőlapok igen fontos szerepet töltöttek be az akkori emberek életében, és töltenek be ma is a gyűjtők kezében.

A képeslap története

A képeslap története

August Schwarz oldenburgi kereskedőt tartják a képeslap feltalálójának, aki 1870-ben egy német levelezőlap bal felső sarkára egy ágyú mögött álló tüzér képét nyomtatta. Ez az év a képes levelezőlap születési éve.

Képelap Magazin

Képelap Magazin

Talátam egy kicsit hosszabb cikket a képeslap történetéről, kiszállításáról, gyártásáról, feladásnak helyeiről. Egyszóval visszaemlékezünk a régmúltra amikor még nem volt sms, email, mms és egyéb hasonló modern eszköz. Utazásai során minden bizonnyal mindenki küldött már rokonainak, ismerőseinek, munkatársainak pár üdvözlő sorral képes levelezőlapot. A képeslapárusok gazdag választékából szinte minden alkalomra választhatunk megfelelő lapot, városképet, alkalmi üdvözlő lapot, humoros lapot, gyermeklapot stb. Ennek a szokásunknak immár majd 130 éve hódolhatunk.

Képes levelezőlap

Képes levelezőlap

Képes levelezőlap vagy képeslap- postai terjesztésű levelezőlap, boríték nélkül is feladható, mérete megszabott, melynek az egyik oldalát vagy annak egy részét illusztráció, kép díszíti. Két kategóriáját különböztetnek meg: postai és magánkiadványokat. A képeslap a postai levelezőlapból fejlődött ki, de előfutárai már korábban megjelentek. Az Osztrák-Magyar Monarchiában 1869. október 1-jén hozták forgalomba az első levelezési lapot, amin a Correspondenz-Karte feliraton kívül az osztrák és a magyar címer volt látható. Egy hónappal később a német feliratot felváltotta a magyar Levelezési lap. Párizsban, 1878. június 1-jén a nemzetközi postakonferencián elfogadták hivatalos postai küldeménynek.

Képeslap történet

Képeslap történet

A képes levelezőlaplap a XIX. század egyik nagyszerű találmánya, mely a mai napig fennmaradt annak ellenére, hogy megjelentek a nála lényegesebben modernebb és gyorsabb hírközlő eszközök. A képes levelezőlap olyan közforgalmazásra szánt nyomdai, vagy fotografikus eljárásokkal készített, illusztrációt tartalmazó sokszorosítvány, ami nyitott formájú, üzenetközvetítésre használható és a mindenkori postai díjszabás (bérmentesítés) mellett küldhető lap.

Képeslap, képeslevelezőlap, levezőlap

Képeslap, képeslevelezőlap, levezőlap

Képeslap itt, képeslap ott, képeslap mindenütt. A képeslap mindennapi életünk szerves része, tartozéka volt. Egyesek fiókba, dobozba tették,, és aztán évek múltán, ha előbukkannak, elmerengenek rajtuk. A képeslap nyolcvan-száz évvel ezelőtt, amikor rohamos népszerűségre tett szert, a legelterjedtebb szenvedély, hóbort, időtöltés, szórakozás, hobbi volt.

Képeslapok története

Képeslapok története

Hogy a képeslevelezőlap 'felmenői' a levél és a levelezőlap, aligha vitatható. De hogy ki és mikor 'találta fel' a képeslapot, arról nagyon megoszlanak a vélemények. Érdemes pár szót szólni a közvetlen előd, a levelezőlap megszületéséről. Hát nem ment simán... Amikor 1865-ben a német postakongresszuson felmerült a boríték nélküli, nyílt lapon történő levelezés gondolata, elemi volt a felháborodás. Még hogy üzenetünket valaki szabadon elolvashassa!

Történet

Történet

A képeslap - a számolócédulával ellentétben - ma is mindennapi életünk szerves tartozéka, és többnyire nem kerül papírkosárba, inkább fiókokba, dobozokba teszik emlékőrzőként. Hatalmas a gyűjtőtábora is, kis hazánkban több cég szakosodott képeslapok árverésére.

Tuti menü